Mede is een alcoholische drank waar men vaak naar refereert als honingwijn. Toch klopt dit niet helemaal. Mede wordt gemaakt met een basis van honing, water en gist, terwijl wijn wordt gemaakt van fruit. Zelfs mede met fruitsmaken wordt niet gezien als wijn. Mede heeft een ereplaatsje gekregen als eigen categorie drank, tussen de wijn en het bier.
Er zijn veel verschillende smaken beschikbaar op de mede markt. De honingdrank kan op smaak gebracht worden met fruit, specerijen, granen en hop (en alle mogelijke combinaties hierin). Dit geeft een zeer uitgebreid assortiment aan smaken, niet enkel zoet. Het alcoholgehalte kan erg variëren, van 3,5% tot 18%, de meeste soorten hebben rond de 10% alcohol.
De klassieke mede die gemaakt is van pure honing en water kan worden onderverdeeld in drie gradaties: droog, medium en zoet. Klassieke mede kan ook een specifieke smaakbeleving bieden als deze gemaakt wordt van alleen een bepaalde soort honing, bijvoorbeeld dennenhoning, kastanjehoning, lindebloesemhoning of sinaasappelbloesemhoning.
Fruitmede is een mix van klassieke mede met fruitsap, door de zoete smaak van de mede wordt de fruitsmaak ondersteund en het frisse van het fruit maakt de mede net iets minder overheersend zoet.
Mede is een enorm veelzijdige drank, koud is het heerlijk voor warme zomerdagen, waardoor vooral de frissere fruitmedes heel goed tot hun recht komen. Terwijl de koude wintertijd bij uitstek geschikt is voor het drinken van warme mede met kruiden en specerijen.


