Medeweetjes

Wat is mede?

In de fantasy en reenactment scene is mede al veel langer een bekend begrip. De laatste jaren begint mede ook steeds meer in de normale handel een plekje te vinden. Maar wat is mede nu eigenlijk?

Mede, ook wel honingwijn genoemd, is een drank die in de basis is gemaakt van gegiste honing en water, waaraan naar wens kruiden, vruchtensap of specerijen kunnen worden toegevoegd. Het alcoholgehalte kan erg variëren, van 3,5% tot 18%, de meeste soorten hebben rond de 10% alcohol. Fruitmede zit vaak lager qua alcoholpercentage omdat hiervoor de honingwijn wordt aangelengd met vruchtensap.

De klassieke mede die gemaakt is van pure honing en water kan worden onderverdeeld in drie gradaties: droog, medium en zoet. Klassieke mede kan ook een specifieke smaakbeleving bieden als deze gemaakt wordt van alleen een bepaalde soort honing, bijvoorbeeld dennenhoning, kastanjehoning, lindebloesemhoning of sinaasappelbloesemhoning.

Fruitmede is een mix van klassieke mede met fruitsap, door de zoete smaak van de mede wordt de fruitsmaak ondersteund en het frisse van het fruit maakt de mede net iets minder overheersend zoet.

Mede is een enorm veelzijdige drank, koud is het heerlijk voor warme zomerdagen, waardoor vooral de frissere fruitmedes heel goed tot hun recht komen. Terwijl de koude wintertijd bij uitstek geschikt is voor het drinken van warme mede met kruiden en specerijen.

fles mede

Geschiedenis van mede

Deze drank van gefermenteerde honing en water is een van de oudste bekende alcoholisch dranken. Referenties naar het produceren en drinken van mede vinden we in oude culturen in China, India, Griekenland en Egypte. De allereerste beschrijving van het drinken van een gefermenteerde honingdrank stamt uit India van ongeveer 4000 jaar geleden. Maar waarschijnlijk gaat de geschiedenis van honingwijn nog veel verder terug. Aardewerk met resten van honing en producten die traditioneel gebruikt worden voor fermentatie is al bekend van 9000 jaar geleden, uit de Henan provincie in China.

Waarschijnlijk is mede ook dat wat in de Griekse en Romeinse mythologie wordt beschreven als ambrosia, de drank van de goden. Dichter bij huis associëren we honingwijn vaak met Vikingen, Kelten en Germanen, in de legenden komen regelmatig goden en stervelingen voor die grote hoeveelheden vikingwijn tot zich nemen uit drinkhoorns, bekers of ceremoniële bokalen. Oude literatuur zoals de Beowulf saga beschrijft vikingwijn als de drank van koningen en edelen. In de Middeleeuwen wordt honingwijn extreem populair in Europa, het is zelfs terug te vinden in de Canterbury Tales van Chaucer.

He sent her sweetened wine and well-spiced ale
And waffles piping hot out of the fire,
And, she being town-bred, mead for her desire
For some are won by means of money spent
And some by tricks and some by long descent.

historische tekst met vernoeming mede
Geoffrey Chaucer’s Canterbury Tales – Public Domain