Recept: Chocoladetaart met mede

Chocoladetaart: wie houd er niet van? Dit heerlijke recept combineert twee fantastische ingrediënten, chocolade en mede, en is daarmee geheid een hit op elk feestje.

Ingrediënten voor 1 taart (8-10 porties):

 • 60 milliliter Liefdes Elixer (aardbei-vanille) mede (klassiek en karamel zijn ook geschikt)
 • kant-en-klaar taartdeeg*
 • 145 milliliter slagroom
 • 100 gram pure chocolade (71%)
 • 60 gram pure chocolade (66%)
 • 95 gram ongezouten boter (kamertemperatuur)
 • aardbeien (500-550 gram)
 • 2 grote hele eieren
 • 4 grote eierdooiers
 • 100 gram kristalsuiker
 • 3 eetlepels citroensap
 • 1/4 theelepel zout

* Je kunt natuurlijk ook zelf deeg maken. Het oorspronkelijke recept, te vinden via de link onder dit recept, geeft hier uitleg over

Bereiding (ongeveer 75 minuten plus afkoelen):

 1. We beginnen met de aardbeien curd. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij de aardbeien vervolgens in grove stukken. Plaats ze daarna in een kleine sauspan (bij voorkeur geen aluminium i.v.m. smaak) met het citroensap en de kristalsuiker en breng aan de kook. Zodra het kookt, zet het vuur wat lager en kook ongeveer 7 minuten, terwijl je af en toe roert. 
 2. Zet het vuur uit en roer goed door. Zijn er nog stukjes, gebruik dan een vork of staafmixer om een mooie puree te krijgen. Proef even en voeg meer suiker toe indien nodig (2 eetlepels per keer). Als het goed is, laat dan afkoelen tot kamertemperatuur.
 3. Als het wat afgekoeld is, voeg je de eieren, de eierdooiers en het zout toe. Gebruik een garde om alles goed te mixen en zet daarna terug op een middelhoog vuur. Blijf mixen tot het geheel wat dikker wordt; dit duurt ongeveer 10 minuten.
 4. Haal de pan van het vuur en voeg 70 gram van de boter toe, 1 eetlepel per keer. Laat het helemaal smelten in de curd en blijf roeren. Als alle boter erin zit en alles goed gemengd is, pak je een fijne zeef en een kom en zeef je de curd, zodat er een fijne gladde massa overblijft in de kom. Dit dek je af met vershoudfolie en zet je minimaal 2 uur in de koelkast om verder op te stijven.
 5. Bak ondertussen de bladerdeeg-/taartbodem zoals aangegeven op de verpakking in een taartvorm van ongeveer 20 cm doorsnede.
 6. Maak de ganache door de chocolade in kleine stukjes te breken en toe te voegen aan een kom. Verwarm de slagroom in een steelpan en breng aan de kook, giet deze vervolgens bij de chocolade en roer tot de chocolade is gesmolten.
 7. Voeg de overgebleven 25 gram boter toe en roer tot het gesmolten en gemengd is, roer de mede erdoor en zet de ganache opzij.
 8. Pak de aardbeien curd die je eerder gemaakt hebt en smeer er een laag van op de bodem van de afgekoelde taartbodem. Gebruik zoveel je wil.
 9. Neem vervolgens de ganache en giet deze in de taartvorm, bedek de aardbeiencurd en vul de vorm tot de rand van het deeg. Laat de taart op een koele plek opstijven, maar plaats hem niet in de koelkast.
 10. Versier de taart zoals je wilt; wij hebben de resterende aardbeien, wat vrolijke taartdecoratie en hazelnootstukjes gebruikt.
 11. Schenk mede in, serveer met de taart en geniet!

Inspiratiebronnen: https://www.yummly.com/recipe/HONEY-MEAD-CHOCOLATE-TART-1419531#directions en https://bakesbybrownsugar.com/strawberry-curd/

Chocoladetaart mede

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *