Recept: in appelmede geglazuurde kip en sjalotjes

Dit keer een heerlijk recept dat heel geschikt is als complete maaltijd, maar waarvan de losse onderdelen ook als bijgerecht kunnen dienen.

Ingrediënten voor 1 persoon:

Kip:

 • 1 kip(dij)filet
 • 100 ml appelmede (bijvoorbeeld Idun’s Geheim)
 • 1 eetlepel gezouten boter
 • 1 eetlepel ahornsiroop
 • 1 theelepel appelazijn
 • 1 theelepel citroensap
 • peper
 • zout
 • tijm

Sjalotjes:

 • 4 sjalotjes
 • 100 ml appelmede (bijvoorbeeld Idun’s Geheim)
 • 15 gram gezouten boter
 • 1 theelepel honing
 • 150-200 ml groenteboullion
 • bosui
 • handje pecannoten
 • gemengde sla

Bereiding:

 1. We beginnen met de kip. Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi zout, peper en tijm over de kip en plaats deze gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven.
 2. Doe de appelmede, boter, ahornsiroop, appelazijn en citroensap in een steelpannetje en breng voorzichtig aan de kook. Blijf goed roeren om te voorkomen dat deze aanbrandt. Zet het vuur wat lager en laat het mengsel wat indikken. Zet daarna het vuur uit.
 3. Haal na 10 minuten de kip uit de oven en bestrijk deze met de saus die je net gemaakt hebt. Als je de hele filet goed hebt bestreken, giet je het restant er overheen. Plaats de kip terug onderin de oven voor ongeveer 10-15 minuten tot deze goed gaar is en enigszins gekaramelliseerd. Houd goed in de gaten dat deze niet verbrand en dek eventueel af met  bakpapier. 
 4. Terwijl je op de kip wacht kun je de sjalotjes bereiden. Pel deze en doe ze in zijn geheel, of als je wat grotere hebt door de helft gesneden, in een pan. Doe hierbij de boter, mede, honing en groentebouillion (tot de sjalotjes tot ongeveer de helft onderstaan) en breng aan de kook. 
 5. Verlaag het vuur, doe een deksel op de pan en laat het geheel zo’n 15 minuten sudderen tot de sjalotten mooi gekaramelliseerd zijn. Check af en toe om te controleren. Doe in de laatste paar minuten de gesneden bosui en de pecannoten erbij.
 6. Als de sjalotjes goed zacht en gaar zijn, giet je alles in een fijne zeef en laat je het uitlekken. 
 7. Leg wat gemengde sla op een bord en schep hier het sjalottenmengsel op. Serveer met de kipfilet, een glas appelmede erbij en eet smakelijk!

Inspiratiebronnen: https://www.yummly.com/recipe/Maple-Glazed-Chicken-1282988#directions en https://www.yummly.com/recipe/Apple-Mead-Glazed-Shallots-1925306#directions

appelmede recept

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *