Welkom bij Celtic Drinks

Welkom bij Celtic Drinks

Celtic Drinks is de mede webshop van Vana Events, de organisatie achter Keltfest, Castlefest en de Castlefest Wintereditie. In onze shop kun je kiezen uit een ruim en gevariëerd assortiment. Van klassieke soorten tot uitdagende smaken met specerijen; we hebben alles en bezorgen snel bij je thuis.

Mede is een heerlijke alcoholische drank gemaakt van honing en daarom ook bekend als honingwijn. Deze lekkernij wordt al sinds de middeleeuwen gedronken en is tegenwoordig favoriet op de verschillende fantasy en middeleeuwse festivals, waaronder natuurlijk onze eigen evenementen.

De mede van Celtic Drinks wordt met enorm veel zorg geselecteerd en is van hoge kwaliteit. Ook zijn wij hèt adres voor alcoholvrije en vegan alternatieven.

Nieuws

  • Recept: stoofschotel met Koudvuur!

    Een heerlijke stoofschotel die in een handomdraai klaar is. Perfect voor de wintermaanden.

    Ingrediënten (2 ruime porties):
    – 75 ml Koudvuur (of een ander donker bier)
    – 400 gram zoete aardappel(blokjes)
    – 300 gram wortel
    – 1 puntpaprika (rood of oranje)
    – 2 stengels bleekselderij
    – 1 zoete ui
    – 300 gram biefstukpuntjes
    – 2 eetlepels (verse) Italiaanse kruiden
    – 2 tenen knoflook (of meer)
    – 2 eetlepels olijfolie
    – 2 eetlepels tomatenpuree
    – 0,5 blokje (vlees)bouillon
    – zout
    – peper

    Bereidingswijze:
    1. Maak 250 ml bouillon
    2. Was en snij alle groentes grof. De zoete aardappels in blokken van ongeveer 3 cm, de wortels in dikke plakken, de puntpaprika in blokjes van ongeveer 2 cm, de bleekselderij in boogjes van zo’n 2 cm, de zoete uit in halve ringen en de knoflook in plakjes. Bij verse kruiden; hak deze fijn.
    3. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan en schep alle gesneden groenten erdoor. Bak deze 2-3 minuten en doe dan de tomatenpuree, bouillon, kruiden en wat versgemalen peper erbij. Smoor de groenten afgedekt in 15 minuten zachtjes gaar.
    4. Meng ondertussen de biefstukpuntjes met wat zout en peper en 1 eetlepel olijfolie. Bak vervolgens de biefstukpuntjes op hoog vuur in 2-4 minuten rondom bruin (van binnen nog rosé). Schep tijdens de laatste 5 minuten van het stoven van de groenten de biefstukpuntjes erdoor en giet dan ook het bier erbij.
    5. Doe de stew in een kom, schenk het resterende bier in een glas (en open nog een blikje voor degene die mee eet); proost en geniet!

  • Recept: Cyw Iar Glan Teifi (Teifiside Kip)

    Dit keer een heerlijk recept dat heel geschikt is als complete maaltijd, maar ook met bijvoorbeeld aardappelkroketjes en courgette uit de oven.

    Ingrediënten voor 4 personen:

    • 900 g gekookt kippenvlees (in blokjes)
    • 100 g geschaafde amandelen
    • 120 g erwten
    • 120 g suikermaïs
    • 6 lente-uitjes, in plakjes
    • ½  gele paprika, in blokjes
    • ½ rode paprika, in blokjes
    • aardappelkroketjes en courgette indien gewenst als bijgerechten

    Voor de saus

    • 60 g boter
    • 60 g meel
    • 300 ml melk
    • 300 ml mede
    • 180 g geraspte kaas
    • 4 knoflookteentjes, geplet
    • zout en zwarte peper, naar smaak

    Bereiding:

    1. Meng de (gaargekookte!) kip en groenten in een ondiepe ovenvaste schaal
    2. Smelt ondertussen de boter in een pan en roer de bloem erdoor tot een gladde roux.
    3. Onder voortdurend roeren, kook de roux gedurende 2 minuten en giet dan langzaam de melk in de pan, terwijl je voortdurend roert tot je een gladde massa hebt.
    4. Roer nu de mede erdoor voordat je de kaas, de knoflook en het zout en de peper toevoegt
    5. Kook het mengsel tot het dik wordt en de kaas smelt (maar laat het mengsel niet koken) en giet het dan over het vlees en de groenten in de schaal.
    6. Verdeel de amandelen over het mengsel en breng over naar een voorverwarmde oven op 150°C. Bak ongeveer 35 minuten, of tot de bovenkant van de schaal goudbruin van kleur is.
    7. Serveer met aardappelkroketjes, gebakken courgette en natuurlijk een heerlijk glas mede!

    Inspiratiebron: https://www.food.com/recipe/cyw-iar-glan-teifi-teifiside-chicken-423375?utm_campaign=yummly&utm_medium=yummly&utm_source=yummly

  • Recept: in appelmede geglazuurde kip en sjalotjes

    Dit keer een heerlijk recept dat heel geschikt is als complete maaltijd, maar waarvan de losse onderdelen ook als bijgerecht kunnen dienen.

    Ingrediënten voor 1 persoon:

    Kip:

    • 1 kip(dij)filet
    • 100 ml appelmede (bijvoorbeeld Idun’s Geheim)
    • 1 eetlepel gezouten boter
    • 1 eetlepel ahornsiroop
    • 1 theelepel appelazijn
    • 1 theelepel citroensap
    • peper
    • zout
    • tijm

    Sjalotjes:

    • 4 sjalotjes
    • 100 ml appelmede (bijvoorbeeld Idun’s Geheim)
    • 15 gram gezouten boter
    • 1 theelepel honing
    • 150-200 ml groenteboullion
    • bosui
    • handje pecannoten
    • gemengde sla

    Bereiding:

    1. We beginnen met de kip. Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi zout, peper en tijm over de kip en plaats deze gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven.
    2. Doe de appelmede, boter, ahornsiroop, appelazijn en citroensap in een steelpannetje en breng voorzichtig aan de kook. Blijf goed roeren om te voorkomen dat deze aanbrandt. Zet het vuur wat lager en laat het mengsel wat indikken. Zet daarna het vuur uit.
    3. Haal na 10 minuten de kip uit de oven en bestrijk deze met de saus die je net gemaakt hebt. Als je de hele filet goed hebt bestreken, giet je het restant er overheen. Plaats de kip terug onderin de oven voor ongeveer 10-15 minuten tot deze goed gaar is en enigszins gekaramelliseerd. Houd goed in de gaten dat deze niet verbrand en dek eventueel af met  bakpapier. 
    4. Terwijl je op de kip wacht kun je de sjalotjes bereiden. Pel deze en doe ze in zijn geheel, of als je wat grotere hebt door de helft gesneden, in een pan. Doe hierbij de boter, mede, honing en groentebouillion (tot de sjalotjes tot ongeveer de helft onderstaan) en breng aan de kook. 
    5. Verlaag het vuur, doe een deksel op de pan en laat het geheel zo’n 15 minuten sudderen tot de sjalotten mooi gekaramelliseerd zijn. Check af en toe om te controleren. Doe in de laatste paar minuten de gesneden bosui en de pecannoten erbij.
    6. Als de sjalotjes goed zacht en gaar zijn, giet je alles in een fijne zeef en laat je het uitlekken. 
    7. Leg wat gemengde sla op een bord en schep hier het sjalottenmengsel op. Serveer met de kipfilet, een glas appelmede erbij en eet smakelijk!

    Inspiratiebronnen: https://www.yummly.com/recipe/Maple-Glazed-Chicken-1282988#directions en https://www.yummly.com/recipe/Apple-Mead-Glazed-Shallots-1925306#directions

    appelmede recept
  • Recept: Chocoladetaart met mede

    Chocoladetaart: wie houd er niet van? Dit heerlijke recept combineert twee fantastische ingrediënten, chocolade en mede, en is daarmee geheid een hit op elk feestje.

    Ingrediënten voor 1 taart (8-10 porties):

    • 60 milliliter Liefdes Elixer (aardbei-vanille) mede (klassiek en karamel zijn ook geschikt)
    • kant-en-klaar taartdeeg*
    • 145 milliliter slagroom
    • 100 gram pure chocolade (71%)
    • 60 gram pure chocolade (66%)
    • 95 gram ongezouten boter (kamertemperatuur)
    • aardbeien (500-550 gram)
    • 2 grote hele eieren
    • 4 grote eierdooiers
    • 100 gram kristalsuiker
    • 3 eetlepels citroensap
    • 1/4 theelepel zout

    * Je kunt natuurlijk ook zelf deeg maken. Het oorspronkelijke recept, te vinden via de link onder dit recept, geeft hier uitleg over

    Bereiding (ongeveer 75 minuten plus afkoelen):

    1. We beginnen met de aardbeien curd. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij de aardbeien vervolgens in grove stukken. Plaats ze daarna in een kleine sauspan (bij voorkeur geen aluminium i.v.m. smaak) met het citroensap en de kristalsuiker en breng aan de kook. Zodra het kookt, zet het vuur wat lager en kook ongeveer 7 minuten, terwijl je af en toe roert. 
    2. Zet het vuur uit en roer goed door. Zijn er nog stukjes, gebruik dan een vork of staafmixer om een mooie puree te krijgen. Proef even en voeg meer suiker toe indien nodig (2 eetlepels per keer). Als het goed is, laat dan afkoelen tot kamertemperatuur.
    3. Als het wat afgekoeld is, voeg je de eieren, de eierdooiers en het zout toe. Gebruik een garde om alles goed te mixen en zet daarna terug op een middelhoog vuur. Blijf mixen tot het geheel wat dikker wordt; dit duurt ongeveer 10 minuten.
    4. Haal de pan van het vuur en voeg 70 gram van de boter toe, 1 eetlepel per keer. Laat het helemaal smelten in de curd en blijf roeren. Als alle boter erin zit en alles goed gemengd is, pak je een fijne zeef en een kom en zeef je de curd, zodat er een fijne gladde massa overblijft in de kom. Dit dek je af met vershoudfolie en zet je minimaal 2 uur in de koelkast om verder op te stijven.
    5. Bak ondertussen de bladerdeeg-/taartbodem zoals aangegeven op de verpakking in een taartvorm van ongeveer 20 cm doorsnede.
    6. Maak de ganache door de chocolade in kleine stukjes te breken en toe te voegen aan een kom. Verwarm de slagroom in een steelpan en breng aan de kook, giet deze vervolgens bij de chocolade en roer tot de chocolade is gesmolten.
    7. Voeg de overgebleven 25 gram boter toe en roer tot het gesmolten en gemengd is, roer de mede erdoor en zet de ganache opzij.
    8. Pak de aardbeien curd die je eerder gemaakt hebt en smeer er een laag van op de bodem van de afgekoelde taartbodem. Gebruik zoveel je wil.
    9. Neem vervolgens de ganache en giet deze in de taartvorm, bedek de aardbeiencurd en vul de vorm tot de rand van het deeg. Laat de taart op een koele plek opstijven, maar plaats hem niet in de koelkast.
    10. Versier de taart zoals je wilt; wij hebben de resterende aardbeien, wat vrolijke taartdecoratie en hazelnootstukjes gebruikt.
    11. Schenk mede in, serveer met de taart en geniet!

    Inspiratiebronnen: https://www.yummly.com/recipe/HONEY-MEAD-CHOCOLATE-TART-1419531#directions en https://bakesbybrownsugar.com/strawberry-curd/

    Chocoladetaart mede
  • Recept: Vijgenkoekjes met mede

    Samen koekjes bakken is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens heel gezellig! Omdat mede niet alleen geweldig is om te drinken maar ook fantastisch om mee te koken en bakken, delen we graag dit recept met jullie.

    Ingrediënten voor 30 koekjes:

    • 100 milliliter mede (bijvoorbeeld zoetklassiek of vegan)
    • 150 gram gedroogde vijgen (gehakt)
    • 130 gram suiker
    • (kaneel)suiker voor bestrooien
    • 100 milliliter extra-vierge olijfolie
    • 300 gram bloem
    • 1/2 theelepel bakpoeder (8 gram ongeveer)

    Bereiding (ongeveer 50 minuten):

    1. Meng in een kommetje de bloem en het bakpoeder. Pak een andere, grote, kom en roer de suiker, de olijfolie en de mede door elkaar. Voeg de gehakte gedroogde vijgen toe en doe hier langzaam met een houten lepel de bloem-/bakpoeder mix bij. Meng en kneed goed tot een mooie deegbal.
    2. Laat het deeg, afgedekt, ongeveer tien minuten rusten op kamertemperatuur.
    3. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
    4. Vorm met je handen balletjes ter grootte van een walnoot en druk ze voorzichtig plat.
    5. Bedek daarna de koekjes met wat kaneelsuiker om ze knapperig te maken als ze gebakken zijn.
    6. Verdeel ze vervolgens gelijkmatig over de bakplaat en bak ze in 15 minuten tot ze goudbruin, maar nog zacht in het midden zijn.
    7. Neem de bakplaat uit de oven en laat de koekjes volledig afkoelen
    8. Schenk een glas mede in en eet smakelijk!
    9. Bewaaradvies: de koekjes kun je nog enkele dagen bewaren, bij voorkeur in een blikken container.

    We wensen je veel plezier met koekjes bakken en zien graag de resultaten terug op onze Facebook pagina! Bovendien kun je ons en anderen hieronder in de comments laten weten wat je van dit recept vindt en of je wellicht zelf variaties hebt gebruikt of bedacht. We zijn namelijk enorm benieuwd naar jullie creaties en ervaringen, dus deel ze vooral met ons.

    Bron: https://en.julskitchen.com/dessert/cookies/mead-and-dried-fig-cookies

    recept-vijgenkoekjes-mede

Onze lekkere mede vind je hier

Flessen mede