Welkom bij Celtic Drinks

Welkom bij Celtic Drinks

Celtic Drinks is de mede webshop van Vana Events, de organisatie achter Keltfest, Castlefest en de Castlefest Wintereditie. In onze shop kun je kiezen uit een ruim en gevariëerd assortiment. Van klassieke soorten tot uitdagende smaken met specerijen; we hebben alles en bezorgen snel bij je thuis.

Mede is een heerlijke alcoholische drank gemaakt van honing en daarom ook bekend als honingwijn. Deze lekkernij wordt al sinds de middeleeuwen gedronken en is tegenwoordig favoriet op de verschillende fantasy en middeleeuwse festivals, waaronder natuurlijk onze eigen evenementen.

De mede van Celtic Drinks wordt met enorm veel zorg geselecteerd en is van hoge kwaliteit. Ook zijn wij hèt adres voor alcoholvrije en vegan alternatieven.

Nieuws

 • Samhain Mead Chest

  Wegens groot succes hebben we nu een gelimiteerd aantal Samhain Mead Chests beschikbaar. Op is echt op, dus wees er snel bij. Elke box bevat twee flessen mede en wat kleine extraatjes. We verklappen de inhoud niet, maar weten zeker dat deze goed in de smaak zullen vallen.

 • Vier de herfst!

  We hebben wat smaken aan ons assortiment toegevoegd die perfect bij deze tijd van het jaar passen. Herfstgeest met appel-pompoen is misschien wel de meest bijzondere. Met de echte stukjes appel en smeuïge pompoensmaak haal je echt iets speciaals in huis. Of ga voor de meer klassieke peer-kaneel smaakbeleving met Herfstfluistering, dat bijna aan een vloeibaar perentaartje doet denken. Meer van de wat eenvoudigere, maar intensere smaken? Haal dan onze Hazelnootmede met hele hazelnoten in huis. Wat al deze fantastische smaken nog beter maakt is dat ze, net als glühwein, ook warm te drinken zijn. Daarmee komen we de koudere en natte najaarsdagen wel door.

 • Hypocras: wijn uit de middeleeuwen

  Hypocras, ook Hippocras of Hipocras, is een heerlijke kruidenwijn. Gemaakt van rode wijn, honing of suiker en specerijen was dit drankje vooral in de middeleeuwen enorm populair. De legende vertelt dat, in de 5de eeuw voor Christus, de grondlegger van de Westerse geneeskunde Hippocrates de drank uitgevonden heeft in Griekenland. Echter komt de naam pas vele eeuwen later, na de 14de eeuw, voor in geschriften. Waarschijnlijker is dat Hypocras zo heet, omdat de kruiden, na geweekt te hebben in de wijn, via een kegelvormige zak eruit gezeefd werden. Dit type zak is bedacht door Hippocrates, vandaar de naam.

  De specerijen in Hypocras bestaan vaak uit suiker, kaneel, gember, kruidnagel, Indiase lange peper en paradijskorrel. Maar allerlei variaties hierin zijn door de jaren heen populair geweest. Artsen hebben de kruidenwijn lange tijd zelfs voorgeschreven omdat het goed zou zijn voor de spijsvertering. Beroemde historische figuren zoals de beruchte baron Gilles de Rais, maar zelfs Hendrik IV en Louis XIV waren liefhebbers. Het Spaanse Sangria zou overigens ook zijn geïnspireerd door Hypocras.

  De kruidenwijn is zowel koud als warm te drinken en ook enorm geschikt om te gebruiken in sausjes. Daarnaast is het een heerlijk aperitief of juist als dessertwijn. Een absolute aanrader voor liefhebbers van glühwein, rode wijn en natuurlijk mede.

  Haal je eigen fles Hypocras nu in huis en ontdek deze bijzondere drank.

 • Wat is mede?

  Vraag een willekeurige trouwe bezoeker van de festivals Castlefest en Keltfest over zijn festivalervaringen en de kans is groot dat zijn verhalen een goede dosis mede bevatten. Mede is haast niet weg te denken van de fantasy evenementen. Toch is deze alcoholische honingdrank niet erg bekend buiten de fantasy scene. Voor iedereen die minder bekend is met mede hebben we deze blog geschreven, waarin je kun lezen wat mede is en waar het vandaan komt.

  Wat is mede?

  Mede is een alcoholische drank waar men vaak naar refereert als honingwijn. Toch klopt dit niet helemaal. Mede wordt gemaakt met een basis van honing, water en gist, terwijl wijn wordt gemaakt van fruit. Zelfs mede met fruitsmaken wordt niet gezien als wijn. Mede heeft een eigen ereplaatsje gekregen als eigen categorie drank, tussen de wijn en het bier.

  Er zijn veel verschillende smaken beschikbaar op de mede markt. De honingdrank kan op smaak gebracht worden met fruit, specerijen, granen en hop (en alle mogelijke combinaties hierin). Dit geeft een zeer uitgebreid assortiment aan smaken, niet enkel zoet.

  Waar komt mede vandaan?

  Populaire televisieseries en films hebben ervoor gezorgd dat mede vooral wordt geassocieerd met de Vikingen en Middeleeuwen. Maar het is nog veel ouder dan dat. Door de hele geschiedenis heeft men al genoten van mede, met het eerste bewijs uit 3000 v. Christus. Dit maakt mede vele malen ouder dan wijn en bier.

  Het vermoeden is dat mede ontstaan is in de Henan provincie in China, toen er regen in een pot met honing drupte. Maar daarna heeft het zich snel verspreid. Je kunt het ook terugvinden bij de Grieken, Romeinen, Vikingen, het Balkangebied en zelfs in Afrika.

  Doordat honing als natuurproduct wijd beschikbaar was, werden het in alle lagen van de maatschappij gedronken. Van boeren en soldaten tot piraten en de adel. Er wordt zelfs gezegd dat de Queen Elizabeth II, koningin van het Verenigs Koninkrijk, nog steeds het liefste mede drinkt. Maar dan wel haar eigen speciale recept met rozemarijn, tijm, laurierbladen en de bloem egelantier.

  Dit blog is oorspronkelijk afkomstig van Castlefest en maakt deel uit van de Vana Grimoires.

 • Terug naar de natuur: mede met honingdauwhoning

  Mede is een van de bekendste honingdranken. De meeste medes zijn gemaakt met honing welke afkomstig is van nectar. Echter zijn er ook een aantal soorten waarbij zogenaamde honingdauwhoning gebruikt is. Deze honing is meestal vrij donker van kleur en kruidig van smaak. Denk hierbij aan een kruid-, schors- en aard- achtige nasmaak.

  De honing is bovendien zeer rijk aan mineralen zoals ijzer, aminozuren en oligo-elementen. Dat zijn o.a. magnesium, zink, fosfor, kobalt en zwavel de z.g sporenelementen. Hierdoor heeft deze honing ook een hoog antioxidant gehalte en is daardoor geliefd door sporters en zou een goede werking hebben op het zenuwstelsel en hersenactiviteiten. Een aantal van onze meest populaire mede soorten is dan ook gemaakt met honingdauwhoning.

  Linde mede is een van de meest populaire in ons assortiment en op onze festivals. Doordat deze drank met lindehoning is gemaakt, is de smaak net wat anders dan van een klassieke variant. De smaak van linde en de licht droge afdronk met houtnoot maken deze mede tot iets heel bijzonders en is daarom erg favoriet onder de mede-liefhebbers.

  Dennenmede is gemaakt met dennenhoning, waardoor het een karakteristieke dennengeur en -smaak krijgt. Als je dit drinkt waan je je in een dennenbos op een mooie zomerdag.

  Ten slotte: onze Kastanjemede. Door het gebruik van kastanjehoning is deze iets minder zoet dan een standaard mede en heeft een vollere krachtigere smaak.

  Zoals je kunt lezen is de ene honingdrank de andere niet. En al die verschillende soorten maken, wat ons betreft, mede ook zo veelzijdig.

  Bronvermelding: Imkerpedia

Onze lekkere mede vind je hier

Flessen mede