Hypocras: wijn uit de middeleeuwen

Hypocras, ook Hippocras of Hipocras, is een heerlijke kruidenwijn. Gemaakt van rode wijn, honing of suiker en specerijen was dit drankje vooral in de middeleeuwen enorm populair. De legende vertelt dat, in de 5de eeuw voor Christus, de grondlegger van de Westerse geneeskunde Hippocrates de drank uitgevonden heeft in Griekenland. Echter komt de naam pas vele eeuwen later, na de 14de eeuw, voor in geschriften. Waarschijnlijker is dat Hypocras zo heet, omdat de kruiden, na geweekt te hebben in de wijn, via een kegelvormige zak eruit gezeefd werden. Dit type zak is bedacht door Hippocrates, vandaar de naam.

De specerijen in Hypocras bestaan vaak uit suiker, kaneel, gember, kruidnagel, Indiase lange peper en paradijskorrel. Maar allerlei variaties hierin zijn door de jaren heen populair geweest. Artsen hebben de kruidenwijn lange tijd zelfs voorgeschreven omdat het goed zou zijn voor de spijsvertering. Beroemde historische figuren zoals de beruchte baron Gilles de Rais, maar zelfs Hendrik IV en Louis XIV waren liefhebbers. Het Spaanse Sangria zou overigens ook zijn geïnspireerd door Hypocras.

De kruidenwijn is zowel koud als warm te drinken en ook enorm geschikt om te gebruiken in sausjes. Daarnaast is het een heerlijk aperitief of juist als dessertwijn. Een absolute aanrader voor liefhebbers van glühwein, rode wijn en natuurlijk mede.

Haal je eigen fles Hypocras nu in huis en ontdek deze bijzondere drank.